Hem Mixat Här är Svevias nya rekrytering

Här är Svevias nya rekrytering

Charlotte Hedenborg
Charlotte Hedenborg.

Svevia satsar stort på ballastverksamheten och rekryterar Charlotte Hedenborg till tjänsten som arbetschef inom avdelning Ballast Mitt.

– Det är en driven och målmedveten chef som även kommer att bidra till att föra hela avdelningens utveckling framåt, säger Filippos Kalfas, avdelningschef för Svevia Ballast.

Förutom Charlotte Hedenborg har ytterligare tre arbetschefer rekryterats internt. Rickard Eliasson och Mattias Ståhl ansvarar för Norra Sverige respektive Östra Sverige och Ulf Eliasson för Stockholmsområdet och det nystartade nationella arbetschefsområdet produktion.

– Jag är oerhört nöjd med den senaste tidens rekryteringar och att just dessa medarbetare vill anta utmaningen att fortsätta utveckla ballastverksamheten inom sina respektive områden, säger Filippos Kalfas

Med erfarenhet från Skanska Bergmaterial, Skanska Rental AB och en tjänst som affärsområdeschef på Norrvidinge ansvarar Charlotte Hedenborg sedan i höstas för ballastverksamheten inom regionerna Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Örebro.

– Det som lockade mig till Svevia är bredden på de olika verksamhetsområdena och möjligheten att vara med att utveckla och utvecklas. Jag ser fram emot att kunna bidra inom avdelningens fokusområden säkerhet, strategiska geografier och hållbarhet, säger Charlotte Hedenborg.

“Vi har rätt person på rätt plats”

Omsättningen för Svevias ballastverksamhet i har vuxit med nästan 300 miljoner kronor på bara fem år, och omsätter nu omkring 700 miljoner. Verksamheten, som finns över hela landet, hanterar grus, sand, morän, fyllnadsmassor och krossprodukter för infrastrukturprojekt som vägbyggen, grundläggning, dränering och andra typer av anläggningsarbeten.

Verksamheten omfattar även mottagande av schakt- och fyllnadsmassor som till exempel jord och betong samt återvinning.

– Vår framgång beror till allra största delen på engagerade och kompetenta medarbetare. Vi har rätt person på rätt plats och en bra blandning av människor med olika åldrar, erfarenheter och kompetenser, säger Filippos Kalfas och fortsätter:

– Jag tror också det är viktigt att vi erbjuder våra medarbetare möjlighet att avancera och utvecklas inom företaget.