Hem Hållbarhet Fokus på klimatet i Helsingborg

Fokus på klimatet i Helsingborg

Skiss: Möller Arkitekter i Ängelholm.

NCC bygger 73 hyreslägenheter på Pålsjö Äng åt Helsingborgshem. Genom att använda klimatförbättrad betong minskas klimatavtrycket avsevärt.

– I vår upphandling sökte vi en totalentreprenör med en tydlig strategi för såväl minskad klimatpåverkan under byggtiden som ett kostnadseffektivt boende över tid, säger Martin Johansson, projektchef på Helsingborgshem.

De 73 hyresrätterna i norra Helsingborg är fördelade på tre flerfamiljshus, elva radhus och komplementbyggnader. Bostäderna är en blandning av ettor till fyror. I uppdraget ingår även ett parkeringsgarage under jorden och cykelparkering.

Liksom i ett pilotprojekt för minskad klimatpåverkan i byggandet, som NCC utför tillsammans med Helsingborgshem på Högasten, har flera aktiva val gjorts för att minska projektets klimatpåverkan.

– Genom att optimera konstruktionen och använda klimatförbättrad betong minskas klimatavtrycket rejält samtidigt som man bibehåller en god projektekonomi. Det är roligt att vi får möjlighet att arbeta på detta sätt i ännu ett projekt, säger David Fritzson-Bratt, affärschef på NCC Building Sweden.

Affären är en totalentreprenad och uppgår till cirka 125 MSEK. Inflytt är planerad till våren 2023.