Hem Hållbarhet NREP investerar i teknikbolag

NREP investerar i teknikbolag

Det snabbväxande cleantech-bolaget CarbonCure har utvecklat en teknik som möjliggör för betongproducenter att blanda CO2 med ny betong med lägre koldioxidavtryck.

Med det nya nya riskkapitalbolaget 2150 satsar fastighetsbolaget NREP på att investera i teknikbolag med hållbarhetslösningar. Den första investeringen sker i cleantech-bolaget CarbonCure som har ambitionen att reducera koldioxidutsläppen från betongproduktion med 500 miljoner ton per år till 2030.

– Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan. Nu lanserar vi 2150 för att accelerera utvecklingen och implementationen av den typen av ny teknik, säger NREP:s vd i Sverige, Stefan Wallander.

NREP har i ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och förvaltar fastigheter i Norge till ett värde av drygt 70 miljarder kronor. 2150:s första fond gör sin första stängning på 1,3 miljarder kronor med investerare som Novo Holdings och Vaeksfonden, en del av The Green Future Fund.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen, säger Stefan Wallander.

CarbonCure Technologies blandar återvunnen koldioxid i ny betong. En kemisk reaktion leder till att den injicerade koldioxiden bildar en mineral i nanostorlek som gör betongen starkare och därmed även minskar behovet av betongmängd. Siktet är inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till 2030, vilket motsvarar att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna.

Bolagets teknik används i dagsläget av närmare 300 betongproducenter i Nordamerika. Genom backning från 2150 och andra investerare som Amazons Climate Pledge Fund, Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund kan CarbonCure nu accelerera en global expansion och möjliggöra för fler producenter att ta fram betong med lägre koldioxidavtryck.