Hem Mixat Första 3D-printade byggnaden i Florida

Första 3D-printade byggnaden i Florida

Printed Farms slutförde nyligen den första 3D-printade byggnaden i Florida. För huset, som är drygt 70 kvadratmeter stort, behövdes en Cobod-printer på 15x12x10 meter av modellen BOD2.

– Med BOD2-skrivaren har vi en marknadsklar produkt som prövats i mer än två år, och bland annat gjort en 3D-printning av ett trevåningshus i Tyskland, säger Cobods danske grundare Henrik Lund-Nielsen.

BOD2-skrivaren har även använts för att skriva ut världens första väderkvarntorn av betong.

– Vi är övertygade om att den här skrivaren kommer att tillgodose behoven på den amerikanska marknaden, säger Henrik Lund-Nielsen.

Florida-baserade Printed Farms är ett startup-företag med ambitionen att göra 3D-printing till standard i både små och stora byggprojekt. Byggnaderna ska vara miljövänliga men även klara av orkaner och översvämningar.

– Byggbranschen är världens största industri som inte har påverkats av teknikrevolutionen. Vi är här för att ändra på det. Med vår stora BOD2-skrivare kan vi bygga säkrare hem till konkurrenskraftiga priser. Med Cobods 3D-konstruktionsteknik och BluePrintz, vår innovativa byggmetod, strävar vi efter att avsevärt minska byggnadskostnaderna, säger svenske Fredrik Wannius, grundare av Printed Farms.

Det finns flera företag på den amerikanska marknaden för 3D-konstruktioner men inget har ännu lanserat någon skrivare. Cobods BOD2-skrivare har varit tillgänglig i Europa sedan 2019.