Hem Fråga Experten Fråga Experten: Strålskyddande betong?

Fråga Experten: Strålskyddande betong?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag jobbar som sjukhusfysiker vid sjukhuset i Halmstad. Vi har en del med dimensionering av strålskydd i lokaler att göra och nu vid en ombyggnation så har vi stött på att man lagt ett lager på 3 cm anitronbetong (heter det så?) ovanpå ett 10 cm standardbetonglager. Det finns dåligt med bevarade uppgifter över detta då det är många år sedan det byggdes.

Det vi hittat är följande beskrivning: ”Strålskyddande stålslipade överbetonggolv min 3 cm tjocka, anitronbetong kval A3500”. Går det att få fram några uppgifter om vad anitronbetong är och vilka eventuella strålskyddsegenskaper det kan ha? Blandade man i några absorberande ämnen som t ex bly eller liknande?
/Jimmy

Begreppet ”anitronbetong” har jag inte hört. I brist på närmare kunskaper kan jag bara ge lite erfarenheter från mitt yrkesliv som berör strålskyddsbetong. För c:a 20 år sedan tillverkades på Strängbetong, där jag var anställd, volymelement av betong för att ladda isotoper med kort halveringstid för strålningsbehandling av patienter mot cancer. Elementen levererades ibland med flyg till sjukhus runt om i världen, trots en avsevärd vikt.

Volymelementen hade tjocka väggar c:a 400 mm och göts med ballast av magnetit från LKAB för att skydda mot strålning i omgivande rum. Det rörde sig säkert om betydligt större strålning än 30 mm kan göra.

Betongens massa låg kring 3500 kg/kubikmeter. Kan därför tänka mig att beteckningen A3500 anger magnetitbetongens massa, som skulle vara lämplig såsom strålskydd. Ungefär hälften av ballasten var magnetit, resen vanlig ballast.

Därutöver blandades en mindre mängd av grundämnet bor i betongen. Dessa element tillverkas fortfarande i Nykvarn, men av ett företag som heter Pålplintar AB i Nykvarn. Beställare var General Electric Healthcare i Uppsala. De hade forskare som kunde räkna och dimensionera strålskyddsbetong.

En kontakt med dem eller LKAB kan kanske ge närmare svar på din fråga. Du kanske kan kärnborra eller bila ut en bit av det 3 cm tjocka överbetonggolvet och skicka på analys, inte minst för att säkerställa att det inte är ohälsosamt

Arne Hellström