Hem Mixat Miljonregn över Byggnads medlemmar efter förlikning

Miljonregn över Byggnads medlemmar efter förlikning

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Byggnads har nått en förlikning i arbetsdomstolen med NCC:s underentreprenör Formbetong AB. Företaget stämdes efter att de anställda varken fått rätt lön eller ersättning vid bygget av en ny pappersmaskin i Grums.

– Det finns kryphål i systemet som måste täppas till om vi verkligen ska kunna sätta dit fuskarna. Vi fokuserade på det viktigaste och det var att ge våra medlemmar den ersättning de hade rätt till. Det lyckades vi med och det är vi glada över, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Formbetong ska nu betala ut 3,1 miljoner kronor till femton byggnadsmedlemmar, vilket motsvarar medlemmarnas krav på lön och andra ersättningar. I förlikningen tvingades Byggnads att avstå från det yrkade skadeståndet utöver ersättningen.

Byggnads avtalssekreterare spår att det kommer bli fler ärenden att driva i arbetsdomstolen.

– Vi vet att vi bara skrapar på ytan och det här är långt ifrån det sista företaget vi släpar till rätten. Ibland känns det som att vi har klippkort hos Arbetsdomstolen, men det är det som krävs för att städa upp i byggbranschen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.