Hem Mixat Frågestund hos Strängbetong

Frågestund hos Strängbetong

Strängbetong ordnade en frågestund i sociala medier och fick flera intressanta frågor. Här är ett axplock från strangbetong.se.

I hur stor andel av era projekt nyttjas oarmerade väggar som dimensioneringsprincip?

– Vi använder denna princip i ca 20% av våra projekt och arbetar kontinuerligt med att försök få in den i fler projekt. en artikel om våra oarmerade väggar publiceras inom kort här på vår webb.

Hur ser ni på att kombinera trä och betong i större konstruktioner?

– Det är inga problem att kombinera trä och betong i större konstruktioner. Man bör dock eftersträva att utnyttja materialets egenskaper så att det kommer till bästa nyttan. Betong är ju bra att använda i brandavskiljande och ljuddämpande syfte. Det finns många exempel på kombinationer och det finns även exempel på bjälklagselement bestående av både trä och betong.

Klimatförbättrad betong, vad har ni och hur gör ni den? Har ni EPD:er på ert material?

– Idag har vi håldäck med slaggbetong som uppfyller Klimatförbättrat steg 1. Den produkten är tillgänglig vid vår produktionsenheter i Långviksmon och Kungsör på regelbunden basis. Kan vara bra att veta att utgångspunkten för många kunder är Svensk Betongs skrift om klimatförbättrad betong och dess indelning i steg 1, 2 och 3 samt referensbetong. Svensk Betong talar inte om betongelement utan utsläpp för materialet betong. Vi har miljövarudeklarationer (EPD) på alla våra produkter och de hittar du under Ladda ner och miljövarudeklarationer.

I vilken fabrik gjordes väggarna till Juvelen?

– Väggarna till kontorsbyggnaden Juvelen, som finns i Uppsala tillverkades i vår väggfabrik i Hudiksvall. Du kan läsa mer om projektet här. I slutet av den artikeln finns en animation om hur grundmålningen av Juvelen gick till.