Hem Mixat Örebros vattenreservoar växer på höjden

Örebros vattenreservoar växer på höjden

Örebros nya vattenreservoar
Gjutningen av den enorma vattencisternen är i gång.

I ett år har bygget av Örebros nya vattenreservoar pågått. Gjutningen av den enorma vattencisternen är igång och får väggarna att växa på höjden.

– Över 500 betongbilar kommer det att bli innan vi är klara, säger Stefan Sjögren, enhetschef på Vattenverket.

För att säkra stadens framtida vattenförsörjning bygger NCC, på uppdrag från Örebro kommun, en ny vattenreservoar på en höjd i Adolfsberg. Reservoaren har fått namnet Lyra och ska vara klar att tas i bruk hösten 2022.

– Det är ganska precis ett år sedan vi startade bygget, så det är härligt att vi nu kommit till gjutningen av själva vattencisternen och får se väggarna börja växa fram, säger Stefan Sjögren.

Väggarna gjuts i tre etapper på höjden och första varvet beräknas vara klart till påsk. När cisternen är klar kommer den att vara 18 meter hög, med ytterfasaden 35 meter på högsta punkten och rymma 15 000 kubikmeter vatten.

– Den kommer att synas på långt håll, och bli lite av ett nytt landmärke här i Örebro. Men så är den ju också dimensionerad för att klara vattenförsörjningen för vår växande stad för lång tid framöver, säger Jenny Johrin, chef för Vatten och avlopp.