Hem Mixat Byggelement och Botrygg samarbetar i Linköping

Byggelement och Botrygg samarbetar i Linköping

Brf Skogsvallen i Linköping
Botrygg uppför 136 nya lägenheter i Södra Hjulsbro i Linköping.

Byggelement levererar material till uppförandet av Brf Skogsvallen i Linköping. Projektet är ett samarbete med byggbolaget Botrygg och omfattar 136 nya lägenheter.

– Vi har utvecklat en väldigt bra relation med Botrygg som är en återkommande kund, säger Joacim Hamegård, projektledare på Byggelement.

Byggelement ingår i Peab-koncernen och är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement. Till Brf Skogsvallen produceras cirka 6300 kvadratmeter skalvägg och 13 500 kvadratmeter plattbärlag. Dessutom levereras 2500 kvadratmeter balkonger.

– Det är väldigt många balkonger för ett projekt av den här storleken. Det känns bra att bygga stora utomhusytor eftersom det är attraktivt för de boende, säger Joacim Hamegård.

Betongelementen i projektet är så kallad semiprefab som inte är fullgjutna vid leverans utan gjuts färdiga på plats. En metod som sänker vikten och effektiviserar transporten.

Peab har som mål att vara klimatneutralt år 2045 och som ett led i detta används den nya produkten ECO-prefab för Brf Skogsvallen, vilket innebär en minskning av koldioxidutsläppen med upp till 35 procent jämfört med tidigare betongblandning.

– Som bindemedel använder vi en slaggprodukt från ståltillverkning. Det är inte bara bättre för miljön utan förlänger dessutom betongens livslängd och gör den ljusare och tätare. I dagsläget har vi 30 procent slagg i våra klimatförbättrade produkter, vilket är mer än de flesta av våra konkurrenter, säger Joacim Hamegård.