Hem Fråga Experten Fråga Experten: Oisolerad platta på mark?

Fråga Experten: Oisolerad platta på mark?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag håller på att blåsa ut hela insidan på mitt nyköpta hus. Den första våningen är byggd på oisolerad platta på mark med 45 isolering ovanpå med 90 reglar och spånskivor. Jag har rivit ut dessa då det har varit lukt och fukt och en jäddra massa geting- och råttbon.

Ska jag bila bort betongen som är 15 cm tjock gräva ur sätta 300 mm cellplast och sedan golvvärme och ny betong eller ska jag köra åldersbeständig plast på plattan, 100 mm cellplast, och sedan lägga på ett flytande spårad spånskiva som jag sen sätter golvärmen i?
/Mikael

En oisolerad platta på mark är en riskkonstruktion, så om du har möjlighet att bila bort och ersätta med ny isolerad betongplatta är det att föredra. Du slipper då problem med fukt, mögel, småkryp samt kalla golv och hög energikostnad.

Med golvvärme vill man gärna ha minst 250 mm cellplastisolering, och med dränerande bärlager samt 80-100 mm betongplatta kan man behöva gräva ganska djupt för att få till rumshöjden. Skulle du behöva gräva ut under grundmuren behöver denna troligen säkras upp för inte riskerar sättningar eller ras. Lägg gärna en geoduk under den paddade makadammen, samt en byggplast som fuktspärr under isoleringen.

Golvvärmen gjuts med fördel in i betongen, och kan fixeras till armeringsnätet eller speciella hållare. Bra vägledning och beskrivningar finns på nätet, och är något man kan göra själv. Själva gjutningen av plattan kan däremot vara bra att anlita byggare för, då det är ganska svårt att få till om man inte har erfarenhet och rätt utrusning.

Det är givetvis en kostnadsfråga, men jag tycker inte du skall gå på alternativet med den befintliga plattan, och lägga på plastfolie, 100 mm cellplastisolering och spårad. Även om detta kan bli ganska bra ändå, är det fortsatt en riskkonstruktion som dessutom troligen inte ökar värdet på huset.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group