Hem Mixat Stockholm Norvik Hamn är Årets Bygge

Stockholm Norvik Hamn är Årets Bygge

Stockholm Norvik Hamn
Stockholm Norvik Hamn. Foto: Stockholms Hamnar.

Stockholm Norvik Hamn har utsetts till Årets Bygge 2021 av Tidningen Byggindustrin och Construction Summit.

− Vi är mycket glada och stolta. Det var ett stort och komplext projekt som utmärktes av ett väldigt gott samarbete mellan oss, vår kund Stockholms Hamnar och övriga entreprenörer, säger Joel Ahlqvist, projektchef på NCC Infrastructure.

Sammantaget har över 40 olika entreprenörer bidragit till jätteprojektet i Nynäshamn, söder om Stockholm. NCC har bland annat sprängt bort drygt 11 miljoner ton berg för hamnplanen och den anslutande järnvägslinjen.

– Samarbetet var en starkt bidragande faktor till att vi skapade en säker arbetsmiljö och bidrog till att hamnen färdigställdes enligt tidplan och på budget, säger Joel Ahlqvist.

Enligt juryns motivering är Stockholm Norvik Hamn flera komplexa byggen i i ett: ”Vägar, broar och byggnader som knyts ihop med tågspår, tunnel och en godsterminal i världsklass. Budget- och tidsplan är oklanderlig, samverkan mellan de 40 olika entreprenörerna imponerande och skadestatistiken osannolikt föredömlig.”

Förutom totalvinnaren Stockholm Norvik Hamn utsågs vinnare i kategorierna bostäder (Xplorion, Lund), hotell och kontor (Epic, Malmö), infrastruktur (Stockholm Norvik Hamn), industribyggnader och butikslokaler (Lidl, Visby), samhällsfastigheter (Baggeboskolan, Tibro) och renovering (Artilleristallarna, Göteborg).