Hem Mixat Fasaden som lurar ögat

Fasaden som lurar ögat

Villa Höjden
Foto: Almeräng Fotografi.

Ett nytt femplans äldreboende har byggts i den nya stadsdelen Ekebäckshöjd i södra Göteborg. Fasaden ger intryck av att vara murad men är prefabricerad betong.

– Det har varit en väldigt intressant och rolig produktion att jobba med, säger Annika Aarthun på Wikström som agerat installationsledare för Stena Fastigheter.

Äldreboendet, som fått namnet Villa Höjden, ingår i den första av tre etapper när Ekebäckshöjd-området vid Högsbohöjd växer. När hela området är klart finns där även en förskola, gym, matbutik och cirka 660 nya lägenheter.

– Det känns väldigt roligt att vara med och bygga Villa Höjden. Vi har tillsammans med Vardaga (Äldreboendets ägare) utvecklat olika anpassningar för att underlätta för de boende genom exempelvis trygghetsskapande teknik och en trygg miljö. Det har varit en kreativ och lärorik process att tillmötesgå deras önskemål.

Vid klart väder kan man se Marstrands Fästning från takterasserna.

I enlighet med Vardagas koncept anpassas färg, form och funktion efter de rön som finns inom demensforskning. Det innebär till exempel att gemensamhetsytor, korridorer och bostäder har målats med kontrastfärger i olika nyanser. En grön dörr i en ljus korridor eller en svart strömbrytare på en vit vägg blir lättare att hitta för de boende.

På taket ligger två gemensamma takterrasser med utsikt över Hisingen, Slottsskogen och Göta Älv. Kronan på verket på en fastighet som har byggts enligt Miljöbyggnad nivå Silver och redan är klassificerad.

– Vi har provtryckt lägenheterna och vi uppfyller de krav på lufttäthet som ställdes under projekteringen, säger projektchefen Micael Jansson.

Fasaden ser onekligen ut att vara murad men är prefabricerad betong med ingjutet tegel. Då den går i en naturlig gråskala som påminner om granit passar den väl in i omgivningarna.