Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta på befintlig platta?

Fråga Experten: Gjuta på befintlig platta?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag ska bygga ett nytt garage där det idag står ett gammalt uthus från 1950. Den gamla plattan är 6×12 m och den nya plattan skall bli 8,5×12 m. Har tänkt gräva bort ca 40 cm och fylla upp med rätt material till samma nivå som den befintliga plattan är idag. Sen gjuta nytt ovanpå alltihopa med en försänkning på 30×30 cm runt om som kantbalk.

Den gamla plattan får alltså ligga kvar under den nya. Den nya plattan blir minst 10 cm tjock. Går det att gjuta på en gammal betongplatta som jag tänkt? Det finns vissa gamla sprickor m.m. i den gamla.

Tanken är att borra hål i den gamla delen och sätta fast armeringsjärn, och sen fästa armeringsmattan i dom. Kan det funka eller behöver jag inte armera från den gamla plattan till den nya?
/Christer

Det fungerar fint att gjuta på den gamla plattan, så även om den nya plattan blir större. Se bara till att den nya delen vilar på ett fungerande bärlager (stabilt, dränerat och “paddat”).

Jag utgår från att den gamla plattan är någorlunda stabil, och du då inte behöver lastbärande armering i betongen som ligger på denna. Men i kantbalk/vot och den nya delen, samt gränszonen mellan ny och gammal, behövs lastbärande armering. Däremot kan det vara lämpligt med ett armeringsnät i hela plattan som fungerar sprickfördelande (sprickarmering).

Jag tycker inte du skall dubba och förankra armering till den gamla plattan, utan tänker att du i stället skall lägga ett glidlager (en byggplast) mellan plattorna. Och plasten läggs med fördel under hela den nya plattan för att undvika att markfukten tränger upp i golvet, något som kan vara problematiskt om du tänkt måla eller ställer fuktkänsliga saker på golvet i garaget.

Då du planerar att gjuta 10 cm tjockt, behövs ingen samverkan/vidhäftning mellan plattorna, och genom minskat tvång kan du minska sprickrisken. Som alltid, vara noga med härdning/skydd, täck plattan direkt efter gjutning och håll fuktig gärna ett par veckor.

Oskar Esping,
tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group