Hem Fråga Experten Fråga Exporten: Gjuta plattor till trädgårdsgång?

Fråga Exporten: Gjuta plattor till trädgårdsgång?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har på flera sidor sett form-mallar i plast för att kunna gjuta plattor för trädgårdsgångar som inte är fyrkantiga. På alla dom här sidorna ska det gå så fort att gjuta då de rekommenderar någon form av snabbhärdande betong/cement som inte kräver någon vattning.

Jag tycker att det är svårt att hitta något sådant på byggvaruhusen. Har ni något tips på bra märke/sort att använda för den här typen av gjutning?
/Elsa

Det funkar fint med ”vanlig” betong på säck som du handlar på bygghandeln, typ Grov- eller Finbetong. De är som regel anpassade för både inom- och utomhus (står på påsen). Planerar du att tösalta trädgårdsgången kan det vara bättre med en anläggningsbetong, brukar finnas på välsorterad bygghandel.

Tillsätt inte mer vatten än vad det står angivet, och blanda betongen väl. Om underlaget är vattensugande, fukta upp det ordentligt innan. Är vädret sådant att betongen torkar fort, täck med plast och håll fuktig några dagar (gärna en vecka).

Vill du ha betongen lite ljusare eller mörkare kan du blanda i lite pigment (järnoxid för svart och titanoxid för vitt). Ca 100 gram torrt pigment per säck betong kan vara lagom, och max ca 300 gram.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group