Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta en minipool?

Fråga Experten: Gjuta en minipool?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har en liten idé om att gjuta en minipool utomhus där vattentemperaturen skall vara 37 grader. Nu till problemet, jag skulle vilja ha betongen synlig och bara slipa den. Inte klä in den med kakel eller liner. Hur kan man göra detta på bästa sätt? Om det spelar någon roll så är måtten ca (b*l*h) 2x2x1 m.
/Nils

Det funkar fint att ha en pool utomhus med yta av synlig betong. Och vill du slipa betongen funkar det bra också.

Men saker du kan behöva tänka på är att gjuta, utforma konstruktionen och dimensionera den, så den inte får stora genomgående sprickor. Det handlar om kompaktering, härdning/skydd, jämn/begränsad temperaturutveckling, gjutfogar, sprickarmering osv.

Tätheten är viktig när en konstruktion utsätts för ensidigt vattentryck, speciellt när det är klorerat vatten. När vatten passerar genom betongkonstruktionen kan den med tiden “urlaka” cementpastan.

Och kommer kloriderna in till armeringsjärnen får man problem med armeringskorrosion, viket också gör det viktigt att ha en tät betong (lågt vct) med tillräckliga täckande betongskikt mot kloriderna.

Så har du klorerat vatten i poolen kan det vara lämpligt att dimensionera den för en maximal sprickbredd (och fogar) på max 0,2 mm och anpassar betongen vct samt täckskikt för exponeringsklass XD3.

Och utsätts delar av konstruktionen för cyklisk frysning kan betongen behöva klara XF4. XD3 innebär max vct 0,40 med täckskikt på ca 30-40 mm, och för XF4 en betong med minst ca 4,5% luft och gärna frystestad variant (med anläggningscement).

Har du inte klorerat vatten funkar det med högre vct (0,55) och max ca 0,4 mm sprickbredd samt 20 mm täckskikt, och betongen behöver bara vara lufttillsatt (inte frystestad) om den utsätts för cyklisk frysning.

Ofta lägger man på en tät beläggning/ytskikt på poolens insida för att förhindra läckage i eventuella sprickor, fogar och genomföringar, samt för att förhindra att klorider tränger in till armeringen. Då behöver man inte heller vara så noga med betongkonstruktionens täthet och täckskikt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group