Hem Mixat Ombyggnadsprojekt med hållbarhetsfokus i Jönköping

Ombyggnadsprojekt med hållbarhetsfokus i Jönköping

Bostadsrättsföreningen Hälsan
Bostadsrättsföreningen Hälsan.

Det är fokus på hållbarhet när Riksbyggen bygger om i Bostadsrättsföreningen Hälsan i centrala Jönköping. Projektet beräknas ta två år att genomföra.

– Det är en stor satsning som vi gör och något som vi planerat för under flera år. När allt är färdigt vill vi att alla som bor och arbetar här ska uppleva en trivsammare miljö, säger Thomas Wilsson, ordförande i Brf Hälsan.

Bostadsrättsföreningen består av fyra huskroppar som är byggda 1992 och sammanlagt består föreningen av 222 lägenheter. Genom ett så kallat RBO-avtal vet föreningen på förhand exakt vad kostnaden för hela projektet kommer att sluta på.

– Föreningen har sedan flera år haft planer på att lägga om taket och renovera fasaden. Det har varit viktigt för föreningen och oss på Riksbyggen att projektet genomförs på rätt sätt och till rätt kostnad, säger Lars-Erik Rieden, projektledare på Riksbyggen.

I projektet ingår, förutom byte av taket, att måla om fasaden som består av prefabricerade betongelement. Bostadsrättshavare på översta boendeplan har fått möjlighet att teckna tilläggsavtal för uppförande av takterrass. Med ett effektiviserat värmesystem och solceller på taket ska föreningens miljöprofil lyftas.

– Riksbyggen är vår förvaltare och det kändes därför som mest naturligt att också anlita dem för det här projektet. Detta är en komplex och omfattande renovering där vi har höga förväntningar på resultatet och vi förlitar oss på att Riksbyggen ska ge oss det expertstöd som vi behöver, säger Eva Hulting, vice ordförande i Brf Hälsan.