Hem Mixat Vibrationsmärkning ska minska skador

Vibrationsmärkning ska minska skador

Vibrationsmärkning
Några veckor har gått sedan de första vibrationsmärkta maskinerna anlände till JSB:s arbetsplatser, ett initiativ som har tagits väl emot av såväl användare, som i branschen. Vibrationsmärkningen är en del av ett större maskinprojekt.

Ett initiativ med vibrationsmärkta maskiner har tagits väl emot JSB:s arbetsplatser. På JSB:s byggen använder nu medarbetarna de märkta maskinerna i det dagliga arbetet.

Mathias Linderberg är betongarbetare och skyddsombud på projektet Styrmannen i Karlskrona. Han menar att initiativet med vibrationsmärkta maskiner är ett steg i rätt riktning.

– Det är jättebra att problemet uppmärksammas. Märkningen är en liten sak som med hjälp av upprepad information och utbildning faktiskt kan få en att tänka till och bespara oss användare många skador i framtiden, säger Mathias Linderberg.

I branschen har mottagandet varit över förväntan. Mats Björnlund, arbetsmiljöspecialist på JSB och en av initiativtagarna till projektet, berättar att flera företag i branschen kontaktat honom och vill veta mer om projektet.

– Det har varit otroligt mycket positivt kring vibrationsmärkningen av maskiner. Vi har fått god spridning i branschen och det är många som tycker det här är ett bra initiativ, säger Mats Björnlund.

Nu är förhoppningen att vibrationsmärkning av handhållna maskiner ska ge ringar på vattnet och att fler byggföretag ska utmana sina leverantörer att göra viktig information mer lättillgänglig för användarna i det dagliga arbetet.

Det primära syftet med vibrationsmärkningen är att användaren ska få koll på hur länge det är säkert att arbeta med varje maskin. Många tillverkare har bra information på sina hemsidor, men det går inte att förvänta sig att yrkesarbetaren själv ska leta efter den. Maskintillverkaren Hilti var först ut att leverera märkta maskiner.

– Hilti är otroligt duktiga på driva projektet framåt. De var snabbt igång med att göra idén till verklighet och har visat prov på ett stort och genuint engagemang i de här viktiga frågorna.

Det är inte själva märkningen i sig som löser problemet, menar Mats Björlund. Att sprida information riskerna och att utbilda personalen så att de förstår vad märkningen är till för är den stora utmaningen.

– Även om de märkta maskinerna nu landat på byggena så har vi en bit kvar. Sådana här saker tar tid och vi är ett steg på rätt väg