Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandla betongplattans yta?

Fråga Experten: Behandla betongplattans yta?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi har en nygjuten betongplatta i ett uterum. Vi tänkte bara ha den råa betongen som golv utan klinker. Vi har el-golvvärme med slingor ingjutet i betongen. Det finns kalkavlagringar på ytan som vi gärna vill få bort innan vi belägger betongen med något smuts-och fuktavvisande skikt. Förutom de syra baserade lösningar som normalt rekommenderas (saltsyra + citronsyra).

Kan man använda ättika eller någon variant av såpa? Och vilken typ av smuts- och fuktavvisande medel rekommenderar ni? Vi vill gärna ha något som är övermålningsbart, eller som vi så småningom kan lägga golvklinker på framledes om vi ångrar oss?
/Janne

När det gäller
lämplig ytbehandling, undviker jag helst att ge direkta svara på detta. Det avgörs av ett flertal faktorer och handlar också om “smak och tycke”. Frågan har varit uppe ett flertal gånger på betong.se, så du kan läsa mer här eller på andra forum på nätet. Tyvärr finns inget enkelt svar, och beroende på vem du frågar får du troligen olika svar.

En mörkare, och lite lätt flammig, betongyta gör att nedsmutning inte blir lika tydlig. Medan en ljus jämngrå nyans kan vara ganska mer känslig. Betong är ett finporöst material och ett golv (vägg, bänkskiva bord m.m.) behöver ytbehandlas för att dammbinda samt göra ytan lite mer smutstålig och lättstädad.

Till att börja kan det vara lämpligt att hårdgöra betongytan (samt att bort eventuella sättsprickor och göra den plan/jämn) genom att maskinglätta vid gjutning, eller slipa ytan när betongen hårdnat. Då slipning exponerar ballasten i varierande grad, ger det ett annat utseende än den glättade ytan.

Kalkutfällningar är något man kan få, men om ni maskinglättat golvet borde ni inte kunna uppstå eller vara speciellt tydligt. Möjligtvis kan täckning med plast eller presenning, alternativt vatten stående på delar av plattan, ge viss flammighet. Om ni inte har glättat, och inte tänker slipa, har betongytan troligen en “gjuthud” som är lite sämre (slitstyrka, smutstålighet m.m.).

Ett sätt att ta bort detta skikt, är att syratvätta betongen. Man kan då använda utspädd saltsyra eller andra kraftigt sura preparat. Dess effekt styrs av hur låg pH de har, och hur länge de får verka på betongen.

Dock kan man behöva vara man vara lite försiktig med syrabehandlingen, då det egentligen är ett kemiskt angrepp som skadar betongen. Så efter att syran legat på en lite stund, är det viktigt att tvätta bort rikligt med vatten.

Förutom att syra fräter cementpastan, kan den initiera armeringskorrosion om den tränger ner till järnen. På samma sett som slipningen, ger en syratvätt en viss exponering av ballasten och då kan ge ett annat utseende.

Om det bara är kalkutfällningar ni vill få bort kan ni göra en lite “snällare” syratvätt, där ni späder ut syran lite mer och/eller låter den verka kortare stund. Jag skulle tro att ni behöver syrabehandla hela golvet för att få ett jämnt resultat.

Vill ni inte mixtra med egna syrablandningar, finns preparat att köpa, såsom stentvätt, kalkrengöring, klinkerrent, fogrengöring, osv. Det går att få tag i på bygghandeln, färgaffär eller hos kakelbutiker. Huruvida ättika och citronsyra fungera, det vet jag inte.

Men det är ju bara att prova sig fram, man märker ganska omgående om det fungerar eftersom man tydlig kan se när det verkar (och på “ägglukten”). Behandlingen kan också behöva upprepas ett par gånger till man får det resultat man önskar.

När det gäller ytbehandlingen, så kan såpa och feta preparat (olja, vax, paraffin m.m.) göra det svårt för andra typer av preparat att fästa. Då ni vill ha möjlighet kunna måla golvet eller lägga klinker, bör ni nog använda en kiselbaserad produkt (silan, vattenglas m.m.) eller lägga på en matt klarlack för betonggolv (uretan eller liknande).

Om ni använder vattenglas/natriumsilikat, lägg inte på för tjockt och torka bort eventuellt överflöd direkt, och upprepa eventuellt ett par gånger.

Jag rekommenderar att ni provar på en bit först, både syrabehandlingen och ytbehandlingen, så det blir som ni tänkt er.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group