Hem Fråga Experten Fråga Experten: Borttagning av fläckar?

Fråga Experten: Borttagning av fläckar?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi har köpt en lägenhet där tidigare ägaren har gjutit bänkskivan i köket i finbetong. Det som har hänt är att vi inte fick någon information om att vi skulle behandla skivan, och har nu fått reda på att man inte brukar göra bänkskivor i finbetong då de är extremt svårt att underhålla. Vi har fått stora fläckar på skivan (se bild) och skillnaden mellan hur det såg ut från början är väldigt stor. Dock så är det framförallt den ytan jag skickade på som var fläckig, övriga ytor var fina.

Vi besökte ett företag som är återförsäljare och experter på bruk för att få hjälp med att behandla bänkskivan. Vi blev rekommenderade av de företaget att använda steinfix 20 fläckborttagning och sedan impregnera med klinkerolja från nitor. Han sa att oljan var det enda alternativet som eventuellt kan vara skyddande, om ens det.

Fläckborttagningen fungerade någorlunda bra men när vi la på oljan (två omgångar) blev det helt fläckigt och nu på hela skivan i stället för bara på specifika ställen. Vi lyckades få bort det mesta av fläckigheten med hjälp av Steinfix men nu återstår problemet, bänkskivan är inte behandlad, har ni någon rekommendation vad vi kan göra åt detta?
/Annie

Betong är kanske
inte ett optimalt material för bänkskiva i kök, då det är ett finporöst material som kan ta upp smuts och bli fläckigt av fett. För att dammbinda och göra ytan mer smutstålig behöver den ytbehandlas. Man kan också slipa ytan och på så sett ta bort det yttersta lagret cementpasta som är lite mer känsligt, och få fram lite ballast (sand, grus och sten). Man vill ju också att bänkskivan skall vara någorlunda hygienisk och enkel att torka av.

En viss flammighet kan jag tycka är fint, och förstärker betongens “råa” utseende. Men det handlar ju om smak och tycke. Vill man ha en helt jämn nyans utan fläckar, är kanske betong det material man skall ha till bänk- och bordskivor. Möjligtvis kan det funka om man lyckas få till en porfri yta med slipad svartpigmenterad betong och en bra och beständig ytbehandling, eller om man lägger på en beständig klarlack (epoxi, uretan m.m.).

Det finns en rad olika preparat man kan ytbehandla med, och de man har till köksbänkar av trä funkar fint även till betongen. Då dessa kan vara av lite “fetare” typ (vax, paraffin, olja m.m.) kan de också ge en mörkare nyans till yta, samt en viss flammighet.

Det finns en rad andra preparat man kan använda, såsom lack, såpa, silan, vattenglas, harts m.m. som också fungerar bra, men som kanske inte påverkar nyansen lika mycket. Man kan också behöva tänka på att vissa preparat inte är kompatibla eller kan behöva läggas på i en viss ordning.

Kiselbaserade preparat funkar inte på tidigare behandlad yta med andra preparat, men tvärt om går bra. Och lack kan ha svårt att fästa på feta produkter. Frågan om hur, och med vad, man skall behandla betongytan finns inget enkelt svar. Och beroende på vem du frågar kommer du säkert få olika svar.

Jag tror det blir svårt att få bort fettfläckar och oljan din skiva är behandlad med, det bästa kanske är att försöka få till en mörkare nyans och dölja fläckarna. Men till att börja med kan du rengöra och försöka få bort så mycket av fläckarna som möjligt. Basiska rengöringsmedel funkar fint, men var lite försiktig med sura (lågt pH) typer. Varmvatten kan underlätta att lösa fett.

Efter att skivan rengjorts ordentligt kan du slipa (gärna våtslipa) ytan lätt, exempelvis med excenterslip och bra papper. De fläckar som sedan är kvar får du nog acceptera, och försöka “dölja” genom att behandla med preparat som ger en mörkare nyans (feta preparat). Och den flammig som dessa preparat kan ge, gör att nedsmutsning inte blir lika tydlig.

Eventuell slipning kan exponera ballasten i varierande grad (beroende på slipdjup, ballastens nyans, homogenitet m.m.), och kan på så sett påverka utseendet. Slipningen gör också att ytan blir hårdare och tåligare, på samma sett som när man maskinglättar betongytan. Då din bänkskiva tidigare behandlats med olja och fått fettfläckar, tycker jag inte du skall använda kiselbaserade produkter eller lack.

Prova gärna på en bit betong först så det blir som du tänkt dig. Och vill du ha en ljus yta utan nyansskillnader, får du nog tyvärr byta till annat material än betong.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group