Hem Hållbarhet 126 miljoner för lagrad koldioxid

126 miljoner för lagrad koldioxid

Den amerikanska stiftelsen Xprize delar ut sammanlagt 126 miljoner kronor till två bolag som presenterat lösningar för att fånga in och lagra koldioxid i betong.

2018 utlyste Xprize en tävling där tio finalister som utvecklat metoder att omvandla koldioxidutsläpp från kraftverk till värdefulla produkter fick dela på drygt 43 miljoner kronor. Nu, tre år senare, har amerikanska Carbonbuilt och kanadensiska Carboncure Technologies utsetts till vinnare och tilldelas ytterligare 63 miljoner kronor var.

I ett kraftverk i Wyoming har Carbonbuilt fångat in koldioxid som sedan använts för att stärka betong. Carboncure Technologies har tillverkat en starkare betong genom att injicera koldioxid i tvättvattnet på cementfabriker.

Nu har Xprize utlyst en ny klimattävling, med stöd av bilföretaget Teslas grundare Elon Musk. Nu handlar det om att hitta en metod för att fånga in stora mängder koldioxid, i gigatonskala, direkt från luften och sedan lagra den permanent. I vinstpotten finns hela 840 miljoner kronor.