Hem Mixat Congrid lanserar nytt BIM-verktyg

Congrid lanserar nytt BIM-verktyg

Congrids BIM Viewer

Med Congrids nya BIM Viewer-verktyg går det att bläddra igenom 3D-modeller på mobila enheter. Alla som arbetar på en byggarbetsplats ska kunna använda det.

– Våra kunder har inte varit helt nöjda med BIM:s tidigare surfverktyg på marknaden. Därför ville vi ta fram ett verktyg som motsvarade våra kunders behov, säger Congrids produktchef Matti Huusko.

Med mobilapplikationen Congrids BIM Viewer kan 3D-modeller visas snabbt och enkelt på byggarbetsplatsen. Genom att navigera i modellen kan den för projektet avsedda områdeshierarkin användas. Användaren tas till rätt platsvy i modellen med några knapptryck.

– Problemet med andra liknande program har varit att det har varit svårt att navigera i de utmanande förhållanden som råder på en byggarbetsplats, säger Matti Huusko.

När områdeshierarkin länkas till BIM ansluts även all data till en större enhet. Congrids kunder kommer sedan åt BIM-datan via en API.

– När det gäller produktutveckling fokuserade vi bara på den mobila fältversionen av BIM Viewer för byggplatser. Vi skapade ett verktyg som kan användas av alla som arbetar på byggplatsen från byggarbetare till chefer.

Congrid har genomfört en undersökning som visar att 3D-planer fortfarande skrivs ut på papper på byggarbetsplatser, då det inte funnits något BIM-surfverktyg som var tillräckligt enkelt att använda.

Oavsett om syftet är att jämföra byggnadsmodeller eller att få intressant information om föremålet inför installation kommer Congrid att göra informationen tillgänglig för alla inom några sekunder.

Enligt Matti Huusk kommer Congrid att fortsätta utveckla BIM Viewer i framtiden.

– Vi har planer på att använda 3D-modeller mer omfattande som en del av Congrids produkter.