Hem Fråga Experten Fråga Experten: Platta till thermopool?

Fråga Experten: Platta till thermopool?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag planerar att bygga en thermopool på 3×6 meter, 1,5 djup, med poolrum om 1,5×2 meter, vilket byggs på gjuten platta och uppmurade frigolitblock. Det rekomenderas 10 cm kapilärbrytande material och 10 cm betong med 6150 eller 8150 nät i instruktion.

Jag funderar på att köra eps s200 8150 matta och 10 cm betong. Frågan är om det låter rimligt, det blir en del tryck av vattnet på plattan men det är ju ganska jämnt fördelat och räknat att detta ska klaras med råge, däremot där väggblocken står, behövs vot? 20 cm betong istället?

De går ca 6 m3 betong vilket borde bli en tyngd om 600 kilo per meter, vilket 10 cm betong med s200 och 8150 armering borde klara?
/Lucas

Som du påpekar blir lasten från vattnet jämnt fördelat och den rekommenderade dimensioneringen av plattan bör vara tillräckligt. Och som du är inne på, är ett 8/150-nät att föredra (inte 6/150-nät) till den 10 cm tjocka betongplattan. Och givetvis isolera under plattan, för att inte få stora värmeförluster.

Isoleringen (exempelvis markisolering EPS S200) underlättar också gjutningen, har en lastbärande/fördelande effekt och säkerställer jämnare tjocklek på betongplattan.

Räknar jag med 6 m3 betong och en omkrets på 3x6m platta, får jag det till ca 800 kg/meter för väggarna (utan vikt för isolerblocken). Men om det är 600 kg eller 800 kg spelar inte så stor roll, då det är en ganska låg vikt. Så någon vot runt plattan tycker jag inte du skall behöva göra, men däremot tycker jag du kan lägga in ett 8 mm järn runt om i ytterkant plattan.

Givetvis behöver du se till att markförhållanderna/bärlagret är stabilt, och gärna dränerat. Om inte, kan du behöva gjuta tjockare platta med mer armering.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group