Hem Fråga Experten Fråga Experten: Fönsterbänk som slår sig?

Fråga Experten: Fönsterbänk som slår sig?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har gjutit ett par fönsterbänkar i betong och båda två har böjt sig uppåt litegrann (ändarna har lyft från underlaget). De är drygt en meter långa, 20 cm djupa och 3 cm tjocka. Gjorda i expanderbetong och armerade med galvaniserat nät.

De är gjutna utomhus och har börjat slå sig när de ligger på plats i fönstret inomhus (de ligger i en fönsternisch så de har stöd under). De har legat i formen 2-3 dagar. Vad kan det bero på?
/Katarina

För tunnare konstruktioner, under ca 10 cm, är det ganska vanligt att de kröker sig något. Och anledningen till detta kan vara flera.

Betong krymper, dels av de kemiska reaktionerna, dels av att den torkar ut mot omgivningen. Hur mycket och hur snabbt ges till stor del av hur mycket vatten den innehåller, omgivande miljö, exponerad area och tjocklek. Betongen kan också röra sig med fukt, och temperaturvariationer.

Då är det således cementpastan som krymper och stenen som ger ett internt mothåll. Ett annat internt mothåll kan vara armeringen. Dessutom kan man ha externt mothåll, dvs betongen sitter fast på olika ställen.

Att betongen kröker sig kan bero på att den torkar ut ojämnt (ensidig uttorkning), olika snabb uttorkning (olika tjocklek), eller att den sitter fast någonstans och inte kan röra sig fritt, det kan också vara av “ocentrerat” internt mothåll, exempelvis av att armeringen ligger i botten eller ett betongen har fått ballastseparation (stenseparation).

För att minska krympningen använder man lämpligen en stenig betong med trög konsistens, vilket även minskar risken för stenseparation. Det ger också ett minskat cementinnehåll, vilket ger lägre temperaturutveckling. Sedan är det viktigt med härdning/skydd, dvs skydda mot uttorkning genom att täcka tidigt och hålla betongen fuktig de första dagarna (gärna veckorna).

Så varför har då dina fönsterbänkar av betong krökt sig lite uppåt? En anledning kan vara ojämnt internt mothåll (ballastseparation eller ocentrerad armering). En annan anledning kan vara ojämn uttorkning, att betongen har torkat ut mer på ovansidan av exempelvis att den inte täckts (eller vattenhärdats) direkt efter gjutning.

Om den har torkat mer på ovansidan, kan betongen med tiden till viss del kröka tillbaka sig när fuktinnehållet blir jämnt fördelat. Har man ett formmaterial som suger vatten kan det också ge ojämn uttorkning.

Expanderbetong ger som regel ganska fina ytor, då den har hög andel finmaterial. Den tidiga expansionen (enbart i färskt tillstånd) kan också minska porositeten i ytan.

Men expanderbetong har å andra sidan relativt stor krympning när den hårdnar av att den innehåller mycket cement och vatten. Så för att minska krympningen kan det vara bättre att använda grovbetong (och inte allt för lös konsistens) i stället för expanderbetong till fönsterbänkarna. Dock kanske ytfinishen inte blir lika bra med grovbetong.

Förhoppningsvis har du byggt en bra form som kan återanvändas, och kan testa att gjuta nya skivor. Och då täcka med plast direkt efter gjutning, och i vattenbad eller insvept i plast någon vecka efter avformning. Plast på betongytan kan ge en viss flammighet, varför vattenbad kan vara att föredra. Härdningen ger också en mer tålig yta och som dammar mindre.

Med tunna gjutningar kan det vara svårt att få in tillräckligt med armering, och som dessutom skall hamna i dragzonen. Om du inte använt armeringsnät bör betong (ex hönsnät), och de 1 meter långa fönsterbänkarna ligger upplagda i ändarna, är de nog inte tillräckligt armerade.

För lastbärande effekt för en balk upplagd i ändarna (typ dina fönsterbrädor) vill man ha armeringen i underkant, men ändå en bit in (täckande betongskikt) så de sitter fast ordentligt och skyddas från korrosion av betongen.

Men som sagt, med armering i underkant kan det också ge ökad risk för krökning för tunnare konstruktioner. Ett alternativt sätt att armera, speciellt lämpligt för tunnare tvärsnitt, är att använda fiberarmering. Dock kan fibern synas i ytan, vilket kanske inte är önskvärt.

Vill du testa med fiber finns fiberförstärkt reparationsbetong, går att köpa på välsorterad bygghandel. Använd helst inte fiberförstärkta golvspackel/avjämning till detta.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Concrete Group