Hem Mixat Wästbygg valde betongstomme framför trämoduler

Wästbygg valde betongstomme framför trämoduler

Montage

Den ursprungliga tanken var att bygga 174 ungdomsbostäder vid Vårbergstoppen söder om Stockholm med trämoduler. Men tillsammans med Abetong tog Wästbygg fram en lösning fram som levererar betongens alla fördelar och ändå håller ekonomin.

– Vi väger in en rad olika faktorer i helhetslösningen när vi planerar ett projekt. Exempelvis miljöbyggnadskrav, energikrav, kvalitet, byggtid och prisbilden såklart. I det här fallet blev ekonomin minst lika bra eller till och med lite bättre med betongstommen, samtidigt som vi i slutändan levererar en bättre produkt, säger Erik Lindholm.

Ungdomsbostäderna på Vårbergstoppen varierar i storel från ettor till treor och ska vara klara för inflyttning hösten 2022, då Wästbyggs slutkund NREP tar över huset. Abetong levererar hela stommen och står även för montaget.

– Största fördelen som jag ser med att välja betongstomme är att vi får en hållbar byggnad med längre livslängd och betydligt mindre underhåll. Plus att vi får ut mer boarea. Dessutom har vi en mycket bra relation med Abetong som leverantör. Jag vet med erfarenhet från tidigare projekt att de kommer med bra input, hittar lösningar och levererar enligt plan. Det skapar trygghet, säger Erik Lindholm.

Vårbergstoppen. Illustration: Wästbygg.

Abetongs försäljningschef Martin Johansson uppskattar den långsiktiga relationen:

– När vi kan komma in i ett tidigt skede i projekten och diskutera konkreta lösningar ökar det möjligheterna för våra kunder att dra maximal nytta av alla fördelar med betong i allmänhet och Abetongs produkter i synnerhet, säger Martin Johansson och fortsätter:

– Utöver de mer självklara argumenten som ökad brandsäkerhet, bättre ljudisolering och att betong är i stort sett underhållsfritt, så kan vi ofta bidra med rent konstruktionstekniska lösningar som effektiviserar bygget och skapar nya möjligheter.