Hem Hållbarhet Klimatpositiv stomme till Motalas högsta hus

Klimatpositiv stomme till Motalas högsta hus

Kvarteret Facklan

I samarbete med Bostadsstiftelsen Platen ska NCC uppföra ett 15-våningshus i kvarteret Facklan i Motala. Huset byggs med en klimatpositiv betongstomme från Finja Prefab.

– Att man valt en klimatpositiv betongstomme till projektet visar att miljö och hållbarhet är viktiga och självklara aspekter när nya moderna bostadskvarter utvecklas, säger Kaj Grönvall, VD Finja Prefab.

White arkitekter ritar huset, som med 15 våningar bli högst i Motala och ett nytt landmärke. Förutom 64 hyreslägenheter med utsikt över Vättern skapas lokaler för bistroverksamhet på de översta planen.

– Huset kommer att miljömärkas enligt Svanen och får en låg energianvändning, samt låga drifts och underhållskostnader. Med en stomme i betong får man gedigna och hållbara bostäder. Betongstommarna är närproducerade då de tillverkas på Finja Prefabs fabriker i Hultsfred och Katrineholm, säger Kaj Grönvall.

Montagestart av stommen är planerad till augusti i år.