Hem Hållbarhet Inkluderande och smart i betong

Inkluderande och smart i betong

Vallastaden
Flerfamiljshusen som byggs i Vallastaden i Linköping är extremt energisnåla och byggs i betong.

Stockholmsföretaget Inkluderande Fastigheter uppför 57 hyreslägenheter i kvarteren Intervallet och Initiativet i Vallastaden strax utanför Linköpings innerstad. Husen byggs i betong och uppfyller kraven för Passivhus, Plusenergihus och Miljöbyggnad Silver.

– Vi har valt att vara avskalade i lösningarna men satsar på en genomgående hög kvalitet. Naturmaterial som björkplywood möter en tung konstruktion i betong i en fin materialpalett, säger Inkluderande Fastigheters vd Andreas Ferm, och fortsätter:

– Vi har uppfyllt enormt många högt ställda krav som dagsljusinsläpp och energihushållning. Vi har nog gjort det svåraste man kan göra i fastighetsbranschen, säger Andreas Ferm.

Att bygga så pass energisnålt är en rejäl utmaning för totalentreprenören. När Inkluderande Fastigheter vann markanvisningstävlingen i Vallastaden var det Gärahovs Bygg som fick uppdraget som totalentreprenör.

– Det är inte bara priset som är avgörande i en sådan här speciell upphandling. Det viktigaste för oss har varit Gärahovs transparens och deras möjlighet till ständig dialog. Det finns en vilja att hela tiden diskutera nya förutsättningar och nya samarbetsformer, säger Andreas Ferm.

Johan Carlsson, Gärahovs distriktschef i Linköping, tycker att det är spännande projekt.

– Att vi förlitar oss på varandra är en förutsättning för att kunna testa alla utmaningar vi ställs inför när vi bygger på det här sättet. Det här är ju deras första projekt av det här slaget och det gör det extra spännande, säger Johan Carlsson.

En av utmaningarna, av det mer udda slaget, är att bygga 57 lägenheter utan att använda en enda droppe målarfärg.

– Inte för att färg på något sätt är fult eller dumt men miljömässigt är det bättre ju färre material vi använder. Och när vi tänker estetik så tänker vi avskalat med betong och trä. Vi har inte öppnat någon burk än och jag tror faktiskt att vi klarar målet, säger Andreas Ferm.

Han ser en stor potential i att bygga yteffektiva, energisnåla och attraktiva lägenheter med ett extra loft att dela med barn eller kompisar. Och intresset för lägenheterna i Vallastaden är stort. 2500 personer visat intresse för de 57 bostäderna som ska vara färdiga vid årsskiftet.

– Det mesta som byggs idag är extremt dyrt och det utestänger väldigt många. Med vårt koncept vill vi göra skillnad och bygga för de grupper som står utanför bostadsmarknaden.