Hem Mixat Cementindustrin fyller 150 år

Cementindustrin fyller 150 år

Cement 150 år

År 1871 grundades Skånska Cementaktiebolaget, dagens Cementa, i Lomma. Där och då startade den svenska cementindustrin.

I år vill därför Cementa ge lite extra uppmärksamhet till utvecklingen av cementtillverkningen i Sverige och den betydelse som cement har haft som byggmaterial i det svenska samhällsbygget under 150 år.

I historieberättelsen tar Cementa ett grepp om ”dåtid-nutid-framtid” och berättar om cementens och betongens funktion under dessa 150 år. Allt ifrån hur samhället såg ut 1871 då branschen föddes, via uppfinningen av armeringen i början på 1900-talet, till Stockholmsutställningen 1930 och uppförandet av miljonprogrammen i 60- och 70-talens Sverige.

I november när den riktiga bemärkelsedagen inträffar, blickar Cementa också framåt och berättar om hur cementindustrin kan möta de utmaningar vi står inför idag och hur framtidens cementtillverkning kommer att se ut.

Läs mer på cementa.se – Cement i 150 år