Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandla golv inne och ute?

Fråga Experten: Ytbehandla golv inne och ute?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi har ett nybyggt hus med betonggolv inomhus och betonggolv till terasser utomhus. Gjutningen har sina skavanker då plattorna både inomhus och utomhus har sprickor och hål (som störst 2-3 cm i diameter och som mest ca 2-3 mm djupa) på några ställen. Vi vill behålla ytan matt och vill att den skyddas så att vatten inte kan tränga ner i betongen. Vad rekommenderar ni för ytbehandling? Vi vill att det ska se likadant ut inne och ute.
/Eva

Efterbehandlingen brukar skilja mellan inomhus och ute. Inne vill man hårdgöra och få ytan plan och slät, varför man antingen glättar i tidigt skede alternativt slipar när betongen hårdnat. Man kan också avjämna med spackel/avjämning, och skall ytan vara exponerad finns speciella spackel för detta. Utomhus, däremot, vill man ofta inte ha allt för slät yta (halkrisk).

För att klara cyklisk frysning utomhus, behöver betongen ha någorlunda lågt vatten-cement-tal (max 0,55 om sötvatten och 0,45 om tösalter) i kombination med tillsatt luft (min 4,5% lufthalt). Betong ute bör man inte glätta, då det försämrar det frostresistensen och ge problem med delaminering. Så utseendet kan skilja en del mellan betong ute och inne, av att olika betongsammansättningar och olika efterbehandling.

När det gäller ytbehandling, kan det ge problem med frostresistensen. Speciellt på horisontella ytor (exempelvis terrass, uteplats, garageuppfart, mm) finns risk att en förtätande ytbehandling göra att ytskiktet spjälkar loss vid frysning.

Inomhus behöver betongen ytbehandlas för att dammbinda, och göra den någorlunda smutsavvisande och lättstädad. Det finns en mängd preparat för detta (såpa, olja, vax, paraffin, harts, silan, vattenglas, lack, mm), och beroende på vem du frågar får du säkert olika svar. De fetare produkterna kan tendera att göra betongen något mörkare, vilket i och för kan vara bra då eventuell nedsmutsning inte blir lika tydlig.

Kiselbaserade produkter appliceras på obehandlad betong, funkar inte att ha på redan behandlad yta (med olja, vax, lack m.m.). Funkar däremot tvärt om, att först lägga på kiselprodukt och sedan annat preparat. Även lack kan vara problematisk på tidigare behandlad yta med feta preparat. Lägg gärna på i flera tunnare lager, och torka bort eventuellt överflöd direkt (speciellt om kiselprodukt).

Jag kan tyvärr inte rekommendera något speciellt medel för ytbehandling av betonggolvet, men om du vänder dig till bygghandeln, kakelbutik eller färgaffär, kan de vara behjälpliga. Företag som slipar betonggolv har också bra preparat för ytbehandling. Det handlar om smak och tycke, så prova på en bit betong så det blir som du tänkt dig.

Om du skall laga mindre håligheter, defekter, mm, använde ett spackel baserat på Portlandscement (husfix, golvspackel, reparationsbruk m.m.). Lagningarna bör som regel göras innan betongen ytbehandlas.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group