Hem Fråga Experten Fråga Experten: Tvätta betongyta med syra?

Fråga Experten: Tvätta betongyta med syra?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har ett betonggolv i ett garage som är två år gammalt. Det ska målas med en tvåkomponents färg från Alcro. Golvet är ganska grovt. Finns ingen golvbrunn.
Funderar på att köra saltsyra, är det ett bra alternativ?

Efter att man kört saltsyra, låtit det dra i typ 15-20 min, ska man bara tvätta av golvet med vatten? Hur noga?
/Harry

Att “syratvätta” betongytan är ett bra sätt att ta bort “gjuthuden”, nyansvariationer och missfärgningar, samt och förbättra vidhäftningen och minska halkrisken. Betong är ett mycket tåligt och beständigt material, men syra (exempelvis saltsyra) är ett av de få kemiska angrepp den inte klarar så bra. Syran löser cementpastan och kalken i betongen.

Det är därför viktigt att inte ha på för mycket och koncentrerad syra, att inte låta det verka för länge, samt vara noga att tvätta bort rikligt med färskvatten. Förutom att syran angriper cementpastan i betongen, kan den innehålla klorider vilka initierar kraftig korrosion om de kommer ner till armeringen.

Om ditt garagegolv har utsatts för fett och olja, kan det vara idé att först tvätta bort detta (högtryck med varmvatten, lösningsmedel, osv). Och sedan syratvätta, exempelvis med saltsyra. Innan du lägger på syran, kan det vara bra om betongen är uppfuktad, så syran inte tränger ner lika djupt och får verka jämnare över ytan.

Späd ut syran och lägg på (spraya, pensla, rolla, mm) ett jämt lager, och låt verka i max 20 minuter. Och var noga med att tvätta betongytan ordentligt efteråt. Börja gärna lite försiktigt, dvs att du späder ut syran lite mer och inte låter den ligga på kortare tid. Upprepa proceduren ett par gånger, och eventuellt öka koncentrationen samt tiden den får verka.

Jag rekommenderar att du kan testa på en bit betong först. Man ser och känner på lukten när saltsyran verkar, då det blir varmt och får en gul nyans, samt luktar ägg. Jag kan inte säga exakt tid och koncentration, men ett riktvärde kan vara 1:5 och cirka 10 minuter.

Tiden brukar inte ha så stor inverkan, då nedbrytningen framför allt sker de fösta minuterna, och effekten avtar sedan ganska mycket när syran neutraliseras av reaktionerna.

Men att låta syran ligga på länge riskerar att den tränger ner i betongen, vilket man vill undvika. Det kan skilja ganska mycket mellan olika betonger hur “syratåliga” de är (av vct, cement typ, alternativa bindemedel, ålder, osv).

Saltsyra finns att köpa hos färghandlare, men det finns även andra preparat som kan funka, typ kakelrent, stentvätt o.s.v. Låt betonggolvet torka ordentligt innan du målar, höga fukthalter kan göra att färgen bubblar sig och släpper.

Tänk på att saltsyra är kraftigt frätande, använd all tänkbar skyddsutrustning och ventilera ordentligt. Och späd enligt SIV-regeln (syra i vatten).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group