Hem Hållbarhet Sika utvecklar ny process för återvinning

Sika utvecklar ny process för återvinning

Med Sikas nya banbrytande återvinningsmetod bryts den gamla betongen ner i de enskilda delarna grus, sand och kalksten i en enkel och effektiv process, som också binder cirka 50 kg CO2 per ton krossat betongavfall.

Innovationen har fått varumärket reco2ver och kan ge ett betydande bidrag för att minska betongkonstruktioners miljöpåverkan.

– Med vår starka expertis inom betongteknik kunde vi utveckla en helt ny återvinningsprocess som kan ses som en ”game changer” inom betongindustrin. Vi utvecklar redan kompletterande tillsatsmedel och driver nu på industrialiseringen av vår nya teknik, säger Frank Hoefflin, teknisk chef på Sika.

Tester av Sikas reco2ver-proces har visat att den nya betongen med återvunnet innehåll fungerar på samma sätt som en helt ny produkt. Med hjälp av tillsatsmedel kan dessutom ytterligare processoptimeringar uppnås, t.ex. genom att skräddarsy betongens specifika funktioner.

Med den nya processen kan gammal betong återvinnas utan att något hamnar på deponi. Tidigare försök att återvinna gammal betong har lett till relativt låga återvinningsgrader där endast 30% av det primära materialet kan ersättas med dessa återvunna material i konstruktionsbetong. Med Sikas innovation kan högpresterande betong produceras samtidigt som det avsätter en betydande mängd CO2 för att minska klimatpåverkan.