Hem Mixat Smidmek levererar stomme till nytt landmärke

Smidmek levererar stomme till nytt landmärke

Smidmek levererar stommen på totalentreprenad till Helsingborgs nya landmärke. Det blir ett 20-våningshus med drygt 80 lägenheter, kontor och gym.

– Det är det högsta hus vi byggt, säger Victor Hallberg, vd på Smidmek.

Smidmek, som är en del av Peab byggsystem, projekterar, levererar och monterar prefabricerade betong- och stålstommar. I sommar tillhandahåller Smidmek en komplett betongstomme när 20-våningshuset i Helsingborg färdigställs. 650 meter spännarmering krävs för att uppnå stabilitet i den höga huskroppen.

– Men det kommer att bli en ganska snabb process eftersom de första fem våningarna redan är på plats. Det gör att man slipper till exempel grundläggning och gjutning av källare som annars kräver mycket arbete, säger Victor Hallberg.

Cirka 3000 kvadratmeter betongvägg kommer att gå åt till bygget som ligger intill gallerian Söder.

– Den stora utmaningen är den pågående verksamheten i gallerian och på torget som är öppet för allmänheten. Det blir utmanande med logistiken mitt i stadskärnan och det är viktigt att vi planerar noggrant, säger Victor Hallberg.