Hem Hållbarhet Brf Mälarparken byggs med Eco-prefab

Brf Mälarparken byggs med Eco-prefab

Peab väljer miljövänliga Eco-prefab från Byggelement när de bygger 63 nya hem med utsikt mot Södertälje kanal och Mälaren.

Vid bygget av Brf Mälarparken i Södertälje använder Peab Byggelements nya koncept Eco-prefab. Samtliga plattbärlag, skalväggar och putsbärarväggar består av betong med en lägre andel cement.

– Vi minskar klimatavtrycket genom att blanda in en högre andel slagg som bindemedel i betongen. Slaggen är en restprodukt från ståltillverkning och dessutom består armeringen i Eco-prefab av återvunnet stål, säger Tobias Rönje, försäljningschef på Byggelement.

Byggelement, som är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement, introducerade det klimatförbättrande konceptet Eco-prefab i början av året. Koldioxidavtrycket minskas även av att Byggelement använder grön el i fabrikerna och transporterar putsbärarväggarna med tåg.

Daniel Detterfelt, regionchef på Peab bostadsutveckling, säger att han tydligt märker av ett ökat miljömedvetande i byggbranschen.

– När vi till exempel deltar i markanvisningstävlingar så är det väldigt viktigt att kunna visa upp konkreta åtgärder. Att Peab utvecklat Eco-prefab genom dotterbolaget Byggelement är en stor konkurrensfördel.

Brf Mälarparken kommer att bestå av 63 bostäder. Arbetet med källaren har kommit igång och stommen levereras en bit in i juni.

– Det finns inga bra argument för att inte använda Eco-prefab. Priset är konkurrenskraftigt och kvaliteten hög. Det sätter press på andra aktörer att också ta större miljöhänsyn, säger Daniel Detterfelt.