Hem Fråga Experten Fråga Experten: Tak till jordkällare?

Fråga Experten: Tak till jordkällare?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi håller på att bygga en jordkällare och nu diskuterar vi taket, då det är svårt att komma dit med en betongbil. Vi blir tvungna att blanda betongen själva. Bygget är 6×3 m med en innervägg efter 1 m och en innervägg efter 4 m.

Hur tjockt tak behöver vi gjuta för att det ska hålla? Och vilken betongblandning ska vi göra? Jag räknar med att lägga på ca. 0,6 m jord
/Staffan

Tjockleken på jorden medför en betydande last på takplattan av betong. Som en överslagsbedömning tror jag att den behöver vara c:a 200 mm tjock och armerad för böjning och krympning. Mitt råd är att kontakta en byggnadskonstruktör som kan dimensionera betong och armering samt täckskikt för armeringen.

För att säkerställa att fukt inte läcker in genom taket är det bra med tätskikt ovanpå med en asfalt- eller polymerduk före jordfyllningen.

Arne Hellström