Hem Mixat Skålformad fasad på kontorshus i Malmö

Skålformad fasad på kontorshus i Malmö

The Corner i Malmö
The Corner i Malmö.

Smidmek levererar stommen när Peab bygger kontorshuset The Corner i Malmö. Totalt uppförs 7000 kvadratmeter kontor.

– Det blir en skålformad fasad. Ytterskivan på de prefabricerade betongelementen påminner om en skateboardramp med sina konkava ytor som buktar ut mellan elementskarvarna och bildar vågrörelser. Ytan kommer också få ett matrismönster och målas mörkblå, säger Christian Johnsson, projektchef på Smidmek region syd.

Ursprungligen var det tänkt att The Corner skulle ha ett annat utseende, men efter dialog med arkitekten och kunden arbetades den nya lösningen fram. Formen innebär dock en utmaning.

– Elementen blir tjockare än vanligt och kommer att väga 15–16 ton, så det är tunga grejer, säger Christian Johnsson.

Efter att ha tagit fram en byggbar lösning utifrån de nya önskemålen har ett provelement uppförts på etableringstomten som ger en uppfattning om hur slutresultatet blir.

– Det kommer att bli storslaget. Ytskiktet ser väldigt fint ut och vi har haft ett smidigt samarbete med Smidmek, säger Martin Samuelsson, projektchef på Peab fastighetsutveckling syd.

The Corner har ritats av Wingårdhs arkitekter.

– Den största och roligaste utmaningen är att få The Corner att leva upp till namnet genom att skapa ett hörn och en mötesplats i Malmöstadsdelen Hyllies storskaliga gatumiljö. Andra utmaningar har varit att få betongelementen i fasaden att framstå som så skarvlösa som möjligt och att hitta den rätta blå kulören, säger Maria Lyth, arkitekt på Wingårdhs.

The Corner kommer att bli sju våningar högt och certifieras enligt Well och Miljöbyggnad. De första hyresgästerna flyttar in vid årsskiftet 2022/23.