Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur länge håller taket?

Fråga Experten: Hur länge håller taket?

Fråga Tidskriften Betongs experter

1975 och 1979 la jag om taket på vårt hus i Stockholm och bytte läkt och papp. Nu funderar jag att installera solpaneler och då har jag fått underlag där jag skall kryssa i om taket/pannorna klarar sig i 20 år från nu.

Tacksam om ni kunde återkomma med er bedömning och eventuellt rekommendera någon oberoende konsult i Stockholm som kan göra en besiktning på plats. Vill vara säker på att taket är OK före en eventuell solcells installation. Förhoppningsvis klarar pannorna 20 år till men att man måste byta läkt och papp.
/Torsten

Jag har själv ett litet sommarhus i Ängelholm, som byggdes 1978 med Zandapannor på taket. Dessa takpannor tillverkades i Västergötland i en mycket bra kvalitet, som har givit dem god hållbarhet. Detta till skillnad mot många andra betongpannor som tillverkades vid den tiden. När det gäller mitt tak skulle jag inte tveka om att säga att det med säkerhet kommer att hålla i 20-30 år till.

Solpanelerna torde vidare snarast förbättra pannornas hållbarhet, eftersom kall utstrålning från himmelen därmed minskar erosion av frysning av betongytan. Sedan är det så att tillverkningsserier och ortens klimat kan ge varierande utfall av hållbarhet. Därför kan det ändå vara klokt att ta in en konsult för att på plats göra en bedömning.

Arne Hellström