Hem Mixat Vattenkraftverk i Skellefteå byggs ut

Vattenkraftverk i Skellefteå byggs ut

Foto: NCC.

Nu inleder NCC och Skellefteå Kraft den planerade utbyggnaden av Rengård G2 Vattenkraftverk med en extra turbin för att öka anläggningens kapacitet. 

– Utbyggnaden ökar Skellefteälvens förmåga att leverera reglerkraft, en nyckelfunktion i framtidens 100 procent förnybara energisystem, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef på Skellefteå Kraft.

För att minimera läckage och trygga arbetet under vattnet inleds projektet med en så kallad ridåinjektering på 20 meter mot Skellefteälven. Därefter görs betongarbeten för kraftstationen och installation av en ny turbin och generator intill befintlig anläggning.

För att kunna utföra arbetena byggs också en fångdamm för att torrlägga området under byggnationen.

– Vi har framför oss ett komplext och tekniskt utmanande projekt. I dessa typer av projekt lämpar sig samarbetsformen partnering extra bra med ett löpande erfarenhetsutbyte och tät dialog mellan oss och Skellefteå Kraft, säger Richard Mattsson, produktionschef på NCC Infrastructure.

Projektering och planering inleds omgående och anläggningen beräknas vara klar 2024. Ordervärdet för affären uppgår till cirka 230 MSEK.