Hem Mixat Betongsoffor blev konstuppdrag

Betongsoffor blev konstuppdrag

Åtta nya betongsoffor i Vilans fritidsområde i Skara har inte bara löst behovet av fler sittplatser, de har också blivit iögonfallande konstverk. Bakom verken står avgångselever från Katedralskolan.

– Jag ville göra något roligare av soffproblematiken. Vi behöver ha ordentliga soffor som inte går att flytta på, men grå betongsoffor är rätt intetsägande. Jag tänkte att de kunde få mer liv med någon form av färg och motiv, säger Skara kommuns fritidschef Camilla Helander.

Genom ett samarbete med Katedralskolans Handels- och administrationsprogram fick soffprojektet fart. Elever som bland annat utställningsdesign och praktisk marknadsföring arbetade fram olika förslag.

Efter att personalen på Vilan valt ut åtta motiv arbetade eleverna vidare med skisser, mallar och schabloner för att slutligen måla på motiven med penslar och färg på sofforna.

– Det svåraste med projektet har varit att få det att se ut som på grundskissen. Att överföra motivet vi skapat i datorn till soffan för hand, säger Suwannee Bunprakhon, elev på handelsprogrammet.

Samarbeten med näringsliv och andra aktörer uppskattas verkligen av Katedralskolans elever. Under pandemin har det inte varit riktigt läge att gå in i så många nya projekt men soffprojektet har varit genomförbart när nästan allt gjorts på skolan eller utomhus.

– Det är jättekul att få göra ett riktigt uppdrag där andra kan få se vad vi har gjort. Att ibland få komma bort från skolans lokaler och arbeta ”på riktigt” både inspirerar och gör en mer kreativ, säger Bahja Ahmed på handelsprogrammet.

En ovanligt kall vår underlättade inte arbetet bär sofforna skulle målas på plats.

– Vi har verkligen kämpat mot väder och vind, men lyckats fullfölja uppdraget och sofforna är äntligen klara, säger Helene Lilja, lärare på Katedralskolan.

Avgångseleverna Bahja Ahamed och Suwannee Bunprakhon tycker att soffprojektet har varit kul och givande.