Hem Fråga Experten Fråga Experten: Lägga granitkeramik?

Fråga Experten: Lägga granitkeramik?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag ska lägga granitkeramik-golv i en vinterträdgård och även utvändigt på en betongplatta. Min fråga gäller om jag måste slipa ytan, som man endast ”slodade”som ytbehandling.. Ytan är lite ”blank”, förutom vid ytterkanterna där man ”skurade” efter gjutningen.
/Bengt

Jag ser ingen anledning till att du behöver slipa betongen, såvida du inte har ojämnheter (högpunkter) som försvårar plattsättningen. Att lägga klinker, keramik och stenplattor på betong utomhus kan vara problematiskt vintertid. Om vatten letar sig ner i hålrum under plattorna i fixen/bruket, kan det expandera när det fryser och göra så plattorna släpper.

Denna problematik kan minimeras genom att sätta plattorna ”vått-i-vått” eller genom att fylla ut helt med fix under plattorna samt eventuellt ha minimala fogar. Det kan också fungera att sätta stenplattorna (om lite tjockare typ) i sand eller använda ett flexibelt beständigt bygglim.

Plattor, fix och betongen behöver vara anpassad för frysning om de kommer exponeras för detta. Om de dessutom exponeras för tösalter måste de vara dimensionerade för detta, kolla i så fall på produktinformationen så de klarar detta. Men jag gissar att din vinterträdgård är uppvärmd, och att plattan inte kommer utsättas för minusgrader.

Om betongytan är blank från gjutningen, kan det vara ett tecken på att man haft en liten separation i betongen. Om du skrapar med en kniv och upplever att ytskiktet det lossar lätt, kan du kanske slipa/skrapa bort detta först så plattorna fäster ordentligt. För bra vidhäftning se också till att använda primer eller att betongen fuktas upp innan.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group