Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta in stenskiva i betongskiva?

Fråga Experten: Gjuta in stenskiva i betongskiva?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har en skiva på cirka 1 m x 50 x 3 cm av svart granit (diabas) med ojämna kanter. Jag skulle vilja gjuta i den i ett större bord, alltså diabasen i mitten och betong runt om. Går det och hur ska jag gå till väga?
/Ellinor

Det borde funka fint att gjuta in stenskiva i en betongsskiva. Jag skulle tro ett det räcker om betongskivan är ett par centimeter större än stenskivan, så du kan få in ett armeringsjärn runt om.

Det är bra om du möjlighet att göra betongskivan ett par cm tjockare än stenen, och då få in ett armeringsnät. Förslagsvis bygger du en form av formplywood, och gjuter bordsskivan upp-och-ner. Stenskivan lägger du då i botten av formen, eventuellt med en smal latexfog i ytterkant så cementpasta inte kan ta sig in under stenskivan.

Latexfogen kan senare tvättas bort från stenen. För att säkerställa vidhäftningen kan du slipa lite struktur på stenskivans yta mot betongen, exempelvis med vinkelkap med diamantklinga.

I betongen runt stenen lägger du ett smalare armeringsjärn, samt gärna ett enklare armeringsnät över hela skivan. Se till att järnet/nätet hamnar ca 1 cm in från betongytan.

Betong är ett ganska tungt material, och diabas är en tung bergart. Jag uppskattar att din stenskiva väger 10x5x0,3×3,08= 46 kg. Och exempelvis om betongen är 2 cm tjock och råder 3 cm utanför stenskivan blir dess vikt ca 10,6×5,6×0,2×2,35= 28 kg.

Det skulle i så fall resultera i en bordsskiva som väger 46+28=74 kg, vilket i sin tur kräver att någorlunda stabil underrede.

Att gjuta in ett hårt/stumt material, innebär också att det kommer uppstå tvångskrafter av betongens krympning. Det i sin tur gör att det finns risk att sprickor uppstår i betongen, men armeringen kommer förhindra att dessa sprickorna i så fall blir stora/synliga.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group