Hem Fråga Experten Fråga Experten: Ytbehandling av skulptur?

Fråga Experten: Ytbehandling av skulptur?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag är konstnär och gör många skulpturer i betong. De senaste är gjutna i vitbetong. Jag har behandlat dem med Sika gard 705 L som är en genomskinlig vattenglasvätska som man målar på på ytan.

Jag undrar, kan man och är det bra eller möjligt att även måla på någon typ av klotterskydd utanpå vattenglaset Sika gard 705 L? I så fall vilken typ av klotterskydd skulle vara bra för betongen att använda?

Skulpturerna är ju vita så de kan lätt bli smutsiga, jag tänker att man bör skydda dem så mycket som möjligt. Dessutom står de utomhus och utsätts för väder och vind. En skulptur står uppe i Sollefteå och utsätts för mycket kyla och temperaturväxlingar. Den har tyvärr fått en hel del synliga småsprickor på ytan.

Vad ska man tvätta skulpturerna med innan man behandlar dem om de har blivit smutsiga? Ska man använda såpa och vatten eller är det fel?
/Amalia

Kiselbaserade preparat (silan, vattenglas m.m.) används som klotterskydd, men även som dammbindare, ytbehandling, impregnering m.m. Det finns även akrylater och andra typer som kan användas för detta.

En förtätning av betongytan är som regel bra, då det kan minska risken för eventuella angrepp på betongen och armeringen (karbonatisering, frost, klorider, syror, osv).

Vill man ytbehandla med kiselbaserat preparat bör betongen inte tidigare vara ytbehandlad med annan typ av preparat. Det funkar exempelvis inte med vattenglas (natriumsilikat) på en oljad eller vaxad betong, däremot funkar det med tvärt om. Så om du behandlat dina skulpturer med exempelvis Sika gard 705 L, kan du utan problem lägga på någon annan typ av preparat för att få extra skydd.

Om betongytan är porig kan den lättare bli smutsig, och om betongen är ljus syns det mer. Om vatten blir stående kan det också göra ytan smutsigare.

Betong är ett tåligt material, och klarar de flesta rengöringsmetoderna. Förutsatt att du inte har en skadad eller “dålig” betong, kan du exempelvis använda varmvatten med rengöringsmedel och gnugga med borste eller svamp. Funkar också med högtryckstvätt, vilket är ganska smidigt, något man brukar göra vid klottersanering av betongkonstruktioner.

Med förtätning av betongytan, som ytbehandling kan ge, finns en risk för ökad fortavflagning. Det är då främst horisontella ytor där vatten kan bli stående, där detta kan vara problematiskt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group