Hem Mixat Betongsatsning i Skåne

Betongsatsning i Skåne

Foto: Gärahovs Bygg.

Under våren har Gärahovs Bygg stärkt sin position på den skånska byggmarknaden genom att erbjuda betongarbeten till externa kunder. Denna kompetens är ett viktigt tillskott med tanke på behovet som finns på marknaden.

– Betongarbetare är en bristvara och det finns en jättestor efterfrågan. Vi får till och med förfrågningar från konkurrenter som vill anlita oss till att gjuta betongjobb åt dom. Tack vare att vi nu har kompetensen i huset så kan vi hjälpa andra med sådana uppdrag, säger distriktschef Henrik Larsson.

Syftet med den nya betongverksamheten är i första hand att sälja externa tjänster, men även att till viss del kunna utföra gjuterijobb inom det egna företaget. Daniel Tengberg,  filialchef för Gärahovs Byggservice i Skåne, han tror att behovet av betongarbeten kommer fortsätta att öka.

– Det är oerhört svårt att hitta den här kompetensen som vi har lyckats få in i Gärahovs verksamhet. Det är inte många som kan göra riktigt bra betongjobb utan marknaden skriker efter kompetens. Efterfrågan är mycket större än tillgången och därför känns det oerhört bra att vi nu kan erbjuda den här tjänsten externt, säger Daniel Tengberg.

Totalt anställs sex personer i Gärahov under våren och sommaren inom den nya betongverksamheten. Martin Persson, med tio års erfarenhet av att gjuta och arbeta i betong, blir ny projektledare inom byggsidans betongverksamhet.

– Självklart kommer jag att ha nytta av mina praktiska erfarenheter, jag vet ju hur man ska göra. Att jobba med betong har tyvärr låg status inom byggbranschen och utbildningarna. Visst är det tungt och skitigt, men att gjuta och jobba med armering kräver en stor noggrannhet och precision och det var väl det jag fastnade för, säger han.

Gärahovs nya betongkompetens har redan kommit till användning vid byggnationen av 88 seniorbostäder åt Malmö Kommunala bostäder i Katrinelund. Gärahov är totalentreprenör för projektet och har även gjutit betongplattan i egen regi för första gången.

– Vi är bokade en bra bit in i höst med externa uppdrag. Vi har i stort sett redan uppfyllt vår budget med betongarbeten så det är en väldigt positiv utveckling. Och tanken är att på sikt utveckla den här delen ytterligare och anställa mer folk framåt, säger Henrik Larsson.