Hem Fråga Experten Fråga Experten: Färg till fontän?

Fråga Experten: Färg till fontän?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag funderar på att måla en betong-fontän-skulptur. Silikatfärg är ju bästa färgen för betong utomhus, men är det också bästa valet för just en fontän? Betongen kommer att utsättas för mycket vatten.
/Kerstin

Betongen i sig tar som regel ingen skada av att den målas (oavsett färg), tvärtom kan det vara bra då det är smutsavvisande samt ger en skyddande effekt för armeringen (karbonatisering och kloridinträngning). Dock kan en allt för tät färg på en fuktmättad betong öka risken för avflagning vid cyklisk frysning utomhus.

Att betongen i din fontän-skulptur utsätts för mycket vatten är inga större bekymmer, däremot kan vissa färger ha svårt att sitta kvar på betongytan. Jag skulle tro att silikatfärg funkar fint då den är mineralisk och till viss del reagerar kemiskt med betongen. Men för att få ett bättre svar kolla gärna med din färgbutik eller tillverkaren av färgen. Personligen kan jag tycka att betong är finast utan färg.

Ett mer beständigt alternativ till att måla är att infärga betongen. Detta görs genom att tillsätta ett mineraliskt pigment (oxider av järn, koppar, titan, kobobolt m.m.) när betongen blandas. Finns som gult, rött, vitt, brunt, svart, grönt, vitt m.m.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group