Hem Hållbarhet Svensk Byggtjänst får hållbarhetschef

Svensk Byggtjänst får hållbarhetschef

Maria Hernroth
Maria Hernroth

Maria Hernroth behåller sin titel som hållbarhetschef men byter Peab-koncernen mot Svensk Byggtjänst den 1 december.

– Marias erfarenhet och kompetens inom området gör henne till en drömrekrytering. Kraven på hållbarhet inom samhällsbyggnad ökar snabbt, och som branschens kunskapsnav ska vi ligga långt fram i det arbetet, säger Svensk Byggtjänsts vd Kajsa Hessel.

Maria Hernroth har arbetat som lärare och var tidigare vd på gymnasieskolan Peabskolan, som hon byggde upp från grunden. De senaste fem åren har hon varit ansvarig för hela hållbarhetsområdet inom Peab-koncernen, vilket omfattar allt ifrån mänskliga rättigheter till klimatfrågor.

– Att Svensk Byggtjänst arbetar för en hållbar samhällsbyggnadssektor är egentligen inte nytt, vi har alltid arbetat för att det ska byggas rätt. Det nya är kraftigt ökande krav på våra kunder från deras omvärld, säger Kajsa Hessel och fortsätter:

– Gammal kunskap kan till och med motverka sitt syfte. För att stötta svenska samhällsbyggare ska Svensk Byggtjänst vara helt up-to-date när det gäller hållbarhet, och allra helst ligga steget före.

Maria Hernroth är helt överens med Kajsa Hessel om att kunskap är en färskvara.

– Jag ser Svensk Byggtjänst som en ett centralt kunskapsnav som tillhandahåller neutral expertis, vilket är jätteviktigt. Om vi försöker konkurrera inom hållbarhet missar vi målet, säger Maria Hernroth.

Nästa stora steg inom kravställan handlar om den sociala hållbarheten.

– Vi kommer att se allt större krav på att säkra en hållbar leverantörskedja. Det går inte att separera människan från miljön. Där ska vi stötta byggsektorn. Den som inte kan visa att de tar hand om både människor och miljö kommer helt enkelt att få svårt att göra affärer i framtiden, säger Maria Hernroth.