Hem Hållbarhet Nytt samarbete för mätning av klimatpåverkan

Nytt samarbete för mätning av klimatpåverkan

Görel Hällqvist
Görel Hällqvist, affärsområdeschef på Sveafastigheter.

Sveafastigheter och H2 Entreprenad har påbörjat ett samarbete med Prodikt, en hållbarhetsplattorm för byggmaterial. För att minska koldioxidutsläppen finns ett behov av att enkelt mäta klimatpåverkan från material som används vid byggnationer.

– För oss är det självklart att arbeta konkret med att minska vårt klimatavtryck. Genom samarbetet med Prodikt och H2 får vi en överblick av vårt koldioxidutsläpp så det blir tydligare vad vi ska fokusera på för att minska det, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef för projekt på Sveafastigheter.

Sveafastigheter och H2 Entreprenad har arbetat aktivt för att beräkna och minska klimatpåverkan vid byggnationer från bland annat betong i enlighet med GRI Scope 3. Nu utvidgas Scopet för att klimatberäkna allt material vid byggnationer. Den nyutvecklade digitala plattformen Prodikt tillhandahåller information om olika byggmaterials hållbarhetsprestanda.

– Genom Prodikt får användare kvalitativ och heltäckande information rörande både produkters och projekts klimatpåverkan, samtidigt som plattformen ger en tydlig överblick av nivån av cirkularitet och koldioxidutsläpp från materialen som byggs in, säger Rasmus Ekberg, vd och medgrundare på Prodikt.

Prodikt inledde nyligen ett samarbete med BASTA – en databas för bygg- och anläggningsprodukter med fokus på att fasa ut särskilt farliga ämnen. Genom nyttjandet av databaserad hållbarhetsinformation ned på produktnivå kan framtidens byggnader blir mer klimatsmarta, cirkulära och hälsosamma.

– Förhoppningsvis kommer fler i branschen att räkna, följa upp, ställa krav och transparent visar upp sitt koldioxidutsläpp, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef för projekt på Sveafastigheter.

Samarbetet manifesteras konkret i ett av Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt i Jordbro, där H2 Entreprenad, med start i höst, bygger 367 hyresrätter och en förskola åt Sveafastigheter.

Jordbro förskola
Jordbro förskola.

– Att få korrekt vetskap om olika byggmaterials hållbarhetsegenskaper är ett tidskrävande och tämligen komplicerat arbete, därför har vi stora förväntningar på den digitala plattformen Prodikt, säger Rikard Hansson, vd och grundare av H2 Entreprenad.