Hem Hållbarhet Ett pris om året för Brf Viva

Ett pris om året för Brf Viva

Brf Viva

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg har prisats med inte mindre än fem olika priser på lika många år – Årets Miljöbyggnad, Årets Bostadsutvecklare, Årets Bostadsprojekt, Årets bästa byggnad av Göteborgs stad och Kasper Salin-priset.

– Genom Brf Viva har vi tillsammans drivit hela branschen framåt, säger Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen.

Brf Viva med 132 bostadsrätter i Guldheden byggdes 2016 för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Genom samarbetet med Thomas Betong och C-lab, som ingår i Thomas Concrete Group, var Viva först med klimatförbättrade betongstommar i den typen av byggnader.

Thomas Betong och C-lab tog fram betongprodukter som innebar en klimatreducering med cirka 30 procent jämfört med traditionell betong.

– Utöver alla fina priser projektet fått så har engagemanget, viljan och samverkan fått ringar på vattnet. Det är fantastiskt hur innovativa Thomas Concrete Group och C-lab var genom att så tidigt komma med lösningar på vad vi ville uppnå med Brf Viva, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

C-lab tog fram nio helt unika betongrecept åt Riksbyggen.

– Den klimatförbättrade betong vi erbjuder idag bygger på samma princip som då, fast nu kan vi uppnå ännu större minskning av klimatpåverkan, säger Anders Lindvall, teknisk doktor på C-lab och projektledare på Thomas Concrete Group.

Anders Johansson, projektledare för byggandet av Brf Viva och biträdande marknadsområdeschef på Riksbyggen ser Brf Viva som ett pionjärprojekt för modern fastighetsutveckling.

– Med Brf Viva har Riksbyggen flyttat fram gränserna för ett mer hållbart bostadsbyggande och samarbetet med en rad samarbetspartners har varit en avgörande framgångsfaktor. Vi tar nu med oss dessa erfarenheter till andra projekt både i Göteborg och i andra delar av landet.