Hem Betongbruden Betongbruden hos Swerock i Särna

Betongbruden hos Swerock i Särna

Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenJag är alltså på Swerocks fabrik i Särna utanför Idre och jobbar några veckor. I måndags var det dags att backa ner och in under fabriken för att lasta dagens första lass.

I Stockholmsområdet är vi vana vid att backa in under blandaren och sedan gå ut och kolla att vi har hamnat rätt. Därefter trycker man på en knapp som talar om för fabriken att man är redo att lastas. Samtidigt tänds en lampa, oftast röd, och den lyser tills man är färdiglastad. Antingen slocknar den eller så lyser det grönt när man sedan kan åka.

I Särna är det lite annorlunda. Här backar man in under blandaren utan några direkta riktlinjer, det finns ett metallrör och en presenning på varsin sida av bilen som man kan rikta in sig mot när man väl har lärt sig. I djupled hittar man något på väggen att ta sikte på, tex “när den bulten är vid min axel är jag framme”.

Första gången har man dock inte den blekaste om hur man ska sikta in sig och för att göra det lite mer spännande, om man har en liten bil, vilket jag har, så kommer man inte ut ur bilen när man har backat ner. Så de första backningarna ner var spännande även om jag hade god hjälp via telefon av han som blandar betongen.

Han stod ovanför och tittade att jag kom rätt. När jag var på plats var det bara att försöka hitta riktmärken att gå efter till nästa gång. Just det där att backa ner och anta att man stod rätt och sedan bara vänta tills han började lasta kändes väldigt skumt i början.

När jag sedan var färdiglastad fick han ringa och säga åt mig att åka för det fanns det inte heller någon egentlig signal för. Han kör en kraftig vibrator på blandaren på fabriken, det är klartecknet.

Jag kände mig lite fjollträskcurlad men faktum är att även om det låter omständligt så är det inte det. På tredje backningen kändes det som att backa under vad som helst så det finns inget att anmärka på, det är bara ovant.

Nåväl. Första lasset gick till Stöten, ungefär en timmes körning från fabriken. Spännande! Jag har inte varit i Dalarna sedan jag var liten och det enda jag minns är en megastor dalahäst, så det fanns mycket att titta på.

Började åka och konstaterade snabbt att vägarna häruppe är dåliga och smala. Vi har dåliga, smala vägar hemma också, men där brukar hastigheten vara max 70 km/h, här var det 80-90. Givetvis anpassar man hastigheten till vägarna men man vill ju komma fram innan betongen har blivit “prefab”…

Jag kommer fram till Stöten utan bekymmer, lossar lasset på någon kvart och åker sedan hemåt igen. Njuter av de fantastiska vyerna uppifrån fjället på väg ner. Fjäll och vatten är något jag verkligen är svag för så jag trivs ypperligt.

Det blev ett par vändor till till samma ställe och för mig som älskar att köra lastbil och som är van vid relativt korta avstånd är detta vardagslyx. Många nya intryck första dagen, det blev dessutom en lång dag men det var en mycket nöjd och glad Betongbrud som parkerade på kvällen.

Det första intrycket av jobbet åt Swerock i Särna har varit uteslutande positivt. Väldigt trevligt folk, kul jobb, vacker natur, mycket lastbilskörning och så får jag dessutom betalt!

Åsa “Betongbruden” Karlström