Hem Hållbarhet Malin Löfsjögård träffar Baylan!

Malin Löfsjögård träffar Baylan!

Malin Löfsjögård och Ibrahim Baylan.

Hallå där! Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong. På torsdag kl. 13.00 träffar du näringsminister Ibrahim Baylan. Vad har du för förväntningar på det mötet?

– Jag har höga förväntningar och vill ha svar på vilka alternativ regeringen ser som möjliga för att det inte ska bli massvarsel direkt efter semestrarna. Det finns ingen tid att vänta. Det går inte att ställa om till att ersätta produktionen i Slite med 100 procent import till november. Det handlar om 2-3 år. Får vi ingen cement, får vi ingen betong. Då kan vi inte bygga bostäder, infrastruktur, sjukhus, skolor, fängelser eller vindkraftverk. Vi får ingen anläggning till Northvolts i norr. Gruvindustrin klarar sig inte utan riskerar kraftiga produktionsbortfall. Vi får inget järnvägsunderhåll, det behövs betongslipers. Jag vill höra hans åsikter och lösningar på det, inte bara kortsiktigt utan lösning som håller i längden. Vi kan inte inom en snar framtid ha samma problem igen

Du har nämnt i intervjuer tidigare att betong är viktigt för klimatomställningen, kommer du nämna det?

– Ja, cement och betong är viktiga basmaterial för att kunna bygga de konstruktioner som krävs för klimatomställningen. Slitefabriken är en av de modernaste och bästa klimatmässigt idag, köper vi cement från andra länder som inte komma lika långt med sitt klimatarbete höjs utsläppen. Vi blir också beroende av att andra länder fortsatt anser att det är ok att bryta kalksten. Det måste vi diskutera.

Kommer du nämna Cementas satsning på CCS där Slitefabriken ska vara världens första klimatneutrala fabrik?

– Självklart kommer jag göra det. Här har Sverige en unik chans att visa vägen för övriga länder att det går att klimatomställa cement och betongindustrin. Vi skulle inte bara bli en föregångare utan utsläppen skulle minska kraftigt. Det säger man nu nej till.

Ok, lycka till på torsdag!

– Tack!