Hem Hållbarhet Domen mot Slite: “Regeringen bör ingripa”

Domen mot Slite: “Regeringen bör ingripa”

Cementas fabrik i Slite.
Cementas fabrik i Slite.

Liksom i Expressen uppmärksammar Dagens Industri Mark- och miljööverdomstolens nej till fortsatt produktion i Slite på ledarsidan. Tobias Wikström skriver att det inte går att överskatta de problem som uppstår om Cementa måste lägga ned cementproduktionen på Gotland till hösten.

“Regeringen bör skaffa sig en industripolitik värd namnet och agera för att säkerställa tillgången till byggbranschens viktigaste insatsvara. Anläggningen i Slite står för 75 procent av svensk cementproduktion. Någon ersättningskapacitet finns inte.” skriver Tobias Wikström.

I ledaren understryks hur Stefan Löfven under sin regeringstid tryckt hårt på Sveriges nyindustrialisering.

“Men det finns en verklighet vid sidan av bilbatterier, artificiell intelligens och digitala prestigeprojekt. Det är att Sverige behöver sin skogsproduktion, transportsektorn behöver drivmedel, byggindustrin behöver cement. Denna basindustri måste kunna fortsätta verka. Den behöver el, inte nedlagd kärnkraft. Den behöver staten som partner, inte motståndare.”

Läs hela ledaren på di.se