Hem Hållbarhet Domen mot Slite: “Någon måste ta ansvar”

Domen mot Slite: “Någon måste ta ansvar”

Slitetäkt
Mark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i de befintliga täkterna i Slite på Gotland. Foto: Cementa.

Mark- och miljööverdomstolens nej till Cementas ansökan om förnyat tillstånd för drift på Gotland får av naturliga skäl fortsatt stor uppmärksamhet i media. På Dagens Industris ledarsida skriver Tobias Wikström att någon måste ta ansvar för svensk cement.

Ledarskribenten menar att näringsminister Ibrahim Baylan liksom övriga regeringen och inte minst statsminister Stefan Löfven måste visa att de inser allvaret i situationen.

“Kanske kan regeringen göra en tillåtlighetsprövning enligt Miljöbalken, som man sa att man tänkte göra i fallet med Preemraff. Kanske kan det gamla tillståndet förlängas en kortare tid om en ny ansökan görs?” skriver Tobias Wikström.

Miljö- och klimatminister Per Bolund twitter-hyllning av Cementas planer på en klimatneutral cementfabrik uppmärksammas av Wikström, liksom att Ibrahim Baylan deltog på Cementas presskonferens där investeringen presenterades:

“Vad är det här regering? Hur har man mage att först ta åt sig äran för en industrisatsning och några veckor därefter ta sin hand ifrån den? Som om politiken bara är på låtsas, som om ingenting egentligen är viktigt.”

Läs hela artikeln på di.se