Hem Betongbruden Betongbruden i Mora

Betongbruden i Mora

Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenDet blev en fredag på Swerocks fabrik i Mora, trevligt med lite omväxling. Det är ungefär 1,5 timmes körtid till fabriken och sedan fick jag första lasset till en ort strax utanför Rättvik, dit det tog en knapp timme.

Där stod en kollega och lade det första av ett golv som skulle gjutas under ett tak, som en carport ungefär. När han var klar var det min tur. Han hade lagt ut betongen smart vilket underlättade för mig, det är sådana detaljer som visar om man är rutinerad eller inte. Lossade kanske hälften av min betong och sedan var golvet klart.

Kunden hade en idé om att gjuta en slags avrinningsränna på sin väg där regnet alltid tog med sig stora delar av vägen. Han grävde helt enkelt ett dike tvärs över vägen och så fyllde vi det med betongen som var kvar.

Sedan skulle det kompletteras med armering och fixas till så att vattnet förhoppningsvis rann där istället. Ett mycket improviserat projekt men jag blev av med betongen, kunden slapp returavgiften och det blir knappast sämre än det var innan.

Efter det for jag tillbaks till fabriken där lagen sade att jag var tvungen att ha en halvtimmes rast. (Man får bara köra i 4,5 timme innan man måste ha 45 minuters rast. Man kan dela upp rasten på två och då ska halvtimmen tas sist).

Efter rasten fick jag en liten skvätt till en by strax utanför Mora. Kommer fram till adressen men blir lite tveksam vilket hus det är, jag ser ingen form eller något som ens ser ut som att det kan vara gjutning på gång. Då kommer det en tjej och vinkar in mig på en fin hästgård. In genom hagen och sedan säger de att vi ska gjuta ett golv i stallet. Kul jobb för mig som fd hästtjej!

Jag kliver ur och tittar på ytan som ska gjutas, det är en ganska trång stalldörr men jag kan i alla fall få in rännan hela vägen in. De får skotta ut mot sidorna däremot. Fäller ut rännan, backar till och lirkar in den genom stalldörren. Jobbet går som smort under trevligt prat.

De har ingen direkt erfarenhet av gjutning men en i familjen är snickare och har lite koll så vi hjälps åt allihopa. De sista litrarna de behöver tar vi i rulle (hink) för enkelhetens skull. Efter avslutat jobb kör jag fram bilen och spolar rent rännan. Hinner få en skymt av hästarna också som kommer och kollar vad som står på.

Åker tillbaks till fabriken, spolar rent bilen och åker via vackra Orsa hem. Lång dag men roliga jobb och supertrevliga kunder gör att dagen kändes lätt. Perfekt start på helgen!